Kızılötesi görüntüleme ve algılama, günlük uygulamalardan hava tahmini, uzaktan sıcaklık algılama, gece görüşü, hedef tespiti astronomik uygulamalar gibi ileri bilimsel çalışmalara kadar, birçok alanda fırsatlar sunuyor. Sıcaklığın çok düşük olduğu ortamlardan tozlu, sisli parçacıklı ortamlara kadar birçok farklı çevresel koşullarda algılama kızılötesi sensörlerle mümkün kılınıyor.
AB-Mikro Nano, kızılötesi sensörler kapsamında Kısa Dalga Boyu Kızılötesi (SWIR), Uzatılmış-Kısa Dalga Boyu Kızılötesi (eSWIR), Orta Dalga Boyu Kızılötesi (MWIR) ve Uzun Dalga Boyu Kızılötesi (LWIR) sensör geliştirme ve üretim çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Kızılötesi spektrumun 1.0 µm ile 1.7 µm arası bölgesini tanımlayan SWIR bandında, yüksek performanslı ürünler InGaAs/InP malzeme ikilisiyle elde edilen ve rekor seviyede performans değerlerine sahip SWIR dedektörler, farklı tiplerde (planar ve/veya mesa), tekli veya dizinsel piksel formatlarında ve farklı boyutlarda, özgün epikatman tasarımı ve mikro-nano fabrikasyon teknikleriyle üretiliyor. Üretilen SWIR dedektörler geniş alanlı tekli piksel, Odak Düzlem Dizini (FPA) FPA-ROIC modülü ve kamera modülü olarak kullanıcılara sunuluyor.
Hiperspektral görüntüleme/algılama, medikal görüntüleme, tarımsal uygulamalar, plastik sınıflandırma ve daha birçok alanda, InGaAs malzemesinin kompozisyonal oranlarının ayarlanmasıyla oluşturulan ve kızılötesi spektrumun 1µm ile 2.6µm aralığına karşılık gelen eSWIR sensörler öne çıkıyor. Diğer kızılötesi alanlarda olduğu gibi, eSWIR sensör ve fotodiyot geliştirilmesi/üretilmesinde de mikro-nano fabrikasyon teknikleri kullanılıyor ve tekli veya dizinsel formatlarda farklı boyutlarda tasarlanıp üretiliyor.
Elektromanyetik spektrumun termal kızılötesi bölgesi (3-5 µm ve 8-12 µm aralığı) olarak adlandırılan, MWIR ve LWIR bölgesi sensörleri, farklı çevresel koşullarda pasif görüntülemeye/algılamaya olanak sağlıyor. Bu kapsamda, uzaktan algılama, medikal görüntüleme, hava tahmin gaz ve kaçak algılama gibi birçok alanda kullanılmak üzere özgün epi-katman yapılarına sahip Tip-2 Süperörgü (T2SL) sensörler geliştirilip mikro-nano fabrikasyon teknikleriyle üretilip farklı ürün çeşitleriyle sunuluyor.
2003 senesinde Bilkent Üniversitesi bünyesinde kurulan, Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (Nanotam), eğitim ve Ar-Ge konularında öncü bir kurumdur.
Nanotam, araştırmalara hız kazandırmak ve üretilen bilgi ve teknolojiyi ticari ürün haline getirmek üzere, 2014 senesinde Bilkent Üniversitesi işbirliği ile AB MikroNano Spin-off şirketini kurmuştur.
Kızılötesi görüntüleme ve algılama, günlük uygulamalardan hava tahmini, uzaktan sıcaklık algılama, gece görüşü, hedef tespiti astronomik uygulamalar gibi ileri bilimsel çalışmalara kadar birçok alanda fırsatlar sunuyor.